Husbilssemester – tips, familjeaktiviteter och ställplatser

Resetips för din husbilssemester

Daylight Husbilscenter arbetar med partners i olika delar av Sverige. Det händer mycket inom landsbygdsturism, trender växer fram hela tiden. Det finns idag ett spännande utbud av aktiviteter runt om i Sverige. Vi tipsar er om natursköna ställplatser, små landsbygdskaféer, utomhusupplevelser inom fitness, fiske och matlagning.

GoNatureTrip - en samling tips

Natursköna ställplatser och aktiviteter

GoNatureTrip är en fristående samling tips på gårdar, outdoor guider och turistföretag som erbjuder en aktiv, lokalinspirerad och naturnära semester. Ni kan kombinera natursköna ställplatser med outdoor, kultur och historia. Fiska, vandra, spela golf, bada bastu, paddla kanot, fika eller bara sitta på en brygga och doppa tårna.  Hitta unika gårdar, gårdsbutiker, lokala sommaröppna turistkontor i byar och på  mindre orter. Hyr cyklar för att ta med er på resan eller hitta uthyrare längs vägen. Företagen ligger mestadels i södra Sverige och Dalarna.

Daylight Husbilscenter samverkar ytterligare med vissa av dessa, men då inom ramen för Daylight Premium GoNatureTrip. Tillsammans har vi utvecklat tagit fram unika kvalitetssäkrade premiumupplevelser som ni känner, hör, ser, doftar och utför.

För mer information om GoNatureTrip (öppnas i nytt fönster. OBS! Vissa av tipsen finns bara på svenska).

Husbil i naturen med en flock kosor bredvid
Välj de mindre vägarna och upplev Go Nature Trip

Fiska på din husbilssemester

Åk dit fisken nappar!

Daylight Husbilscenter samarbetar med fiskeanläggningar och gårdar. Med en husbil kan ni lätt nå sjöar där fisken nappar. Våra partners erbjuder ställplats med sjöutsikt. Ni kan också hyra båt, båtmotorer och köpa fiskekort.

(Alla länkar öppnas i ett nytt fönster)

Vid Stora Nätaren, Ylen och Anebysjön fiskare ni gös och gädda. För mer information besök Målsånna Turism eller  Brovillan B&B.

På Ödevata Fiskecamp når ni sjöarna Ödevaten, Törn, Hultabräan,Mosjön och Skärsjöns. Här finns abborre, gädda, sutare. I Svartö finns det regnbågsfiske.

Med en fiskeguide hittar ni de bästa sjöarna för att fiska gös, gädda men även andra fiskar. Mer information hittar du på  Go-fishing Fishing-in-Sweden eller FishinginSweden. (Sidorna finns på engelska.)

Ytterligare information hittar du på Angeln Schweden (Sidan finns på tyska).

Till slut, varför inte ladda ner broschyren "Där fisken nappar i Småland". (Broschyren är i litet format, men du kan skriva ut den i A4 format, med sidan Liggande, och tre broschyrsidor i bredd. Då behöver du bara skriva ut två sidor)

Husbild vid en sjö
Ställplats vid en sjö där det nappar

Parkera nära din träning. Go Fitness Trip

Det lokala träningslivet och tävlingslivet

Hyr en husbil och upptäck unika träningslandskap i Sverige.

Alla Daylights husbilar är utrustade med dusch och varmvattenberedare, som fungerar med batteri- och gasoldrift utan att du behöver stå på en camping. Husbilarna har cykelställ, de största för upp till fyra cyklar. Flera av husbilarna har stora garage där det får plats en cykel, säkert och bekvämt.

På en cykel kan du utforska turisstråk, historiska stadskärnor, friluftområden, naturreservat och biosfärområden. Vi samarbetar med cykeluthyraren Cykelkungen i Göteborg. De fraktar cyklarna till upphämtningsplatsen innan ni hämtar husbilen.

Ta på er träningskorna och upptäck landsbygden. Vi arbetar med gårdar som erbjuder ställplats och goda träningsmöjligheter till sina gäster.

Lär känna och träna med lokala träningsprofiler, klubbar och upplevelseföretag.

Vid Anebysjön finns Målsånna Gård, en trevlig camping som erbjuder träning i gårdsmiljö. Erika och dottern Evenlina erbjuder träningsprogram, eller om ni vill,  visar er unika platser för natursköna WOD på egen hand. Simma över Anebysjön med en följebåt eller testa morgonyoga vid sjön.

Inom biosfärområdet Östra Vätternbranterna hittar du vackra ställplatser och fantastiska träningsmiljöer. I närheten av Gränna ligger Drefseryd gård. som har ställplatser på gåren. Ta färjan till Visingsö, den aktiva ön. Här kan du hitta utomhus fitness evenemang, skogsrundor för att springa och cykla mountain bike.

Endast 10 minuter från Jönköping finns Mavie som erbjuder ställplatser, utomhusträningsprogram, träningsslingor och mindfulnessupplägg.

Hökensås National Park erbjuder en mängd unika natur och- träningsupplevelser. Besök Nystedt Husky Tur & Natur. Canicross, att springa med hundar är fysiskt hårt och roligt, MTB, slädhundsäventyr, Snösko-springa och vandra.

Nära Kalmar ligger Ödevata Fiskecamp som tar emot husbilar. Vattensporter, cykel -och vandringsleder och hyr en vedbastu på en flotte mitt i sjön.

Mer om sportiga aktiviteter hittar du i broschyren Go Fitness Trip.  (Broschyren är i litet format, men du kan skriva ut den i A4 format, med sidan Liggande, och tre broschyrsidor i bredd. Då behöver du bara skriva ut två sidor)

Det finns också flera sportevenemang som pågår

Den välkända Vätternrundan tar dig runt sjön Vättern på cykel - 30 mil i juni.

Grevskapsloppet på Visingsö är en familjedag för barn och vuxna, ett 1 eller 3 km lopp för barn och vuxna springer 5 eller 10 km.

Sommartåget – ett 4,5 mil lopp från Jönköping till Visingsö. Spring delar eller hela sträckan. Det viktigaste är att man har roligt och umgås.

För de stora utmaningarna finns Vätter Challenge Triathlon. Tävlingen äger rum i juli med start från Jönköping. Intill Gränna, i biosfärområdet, kan du under juli tävla i Örserum Triathlon eller köra Landsjön Runt, som äger rum i oktober. Springklass och rullklass, 12,5 km.

I september när det blir blötare i skogen arrangerar IKHP, terrängloppet Salomon trail running, i Huskvarna.

(Alla länkar öppnas i ett nytt fönster).

En husbil som bas för träningsaktiviteter
Träna med husbil som bas för träningsaktiviteter!

Småland - Sverige på riktigt

Sevärdheter och naturupplevelser

(Alla länkar öppnas i nytt fönster.)

När man frågar om Småland kommer många att tänka på Astrid Lindgrens värld, Glasriket eller kanske älgsafari.

Centrum i regionen är Jönköping.

15 bra rese-attraktioner och tips i Jönköpings län kan du hitta på jonkoping.de (Sidan finns på tyska).

För mer information besök  Småland- Sverige på riktigt

Lite andra bra tips hittar du på I Love Småland.

En stolt tupp i framför en Smålandsstuga

Har du frågor eller funderingar?

Då är du välkommen att kontakta oss.

Familjen har roligt på stranden och bygger sanslott