Svenska upplevelser och kulturarv

Resetips för din kulturresa i en husbil

Under er rundresa i en Daylight husbil kan ni upptäcka svenska traditioner, besöka ett levande kulturarv, uppleva regional kultur och lära er om näringar med historiska rötter i svenska lokalsamhällen. Ett familjeäventyr för stora och små.

Möbeldesign, glasproduktion, träslöjd och metallbruk är än idag en viktig del av den svenska ekonomin.  Industriellturism är en växande och spännande trend.

Följ tipsen på GoNatureTrip och spåra upp Smålands unika kultur och utforska Kulturlandskap i Dalarna

Du möter människorna bakom traditionella hantverk och kan besöka glas -och järnbruk runt om i Sverige. Hyr en lokal guide för en dag. Din guide kan vara ortsbo, en artist eller en Dalkulla. Baka kanelbullar på en gård i Småland eller tunnbröd på en fäbod i Härjedalen.

Lär dig mer om hur naturens resurser tillsammans med befolkningens kreativitet drev på utvecklingen, från bondesamhälle till dagens orter och samhällen. Skogen, malm, vattenkraft, jord och sand från fattiga marker användes för att bygga upp en tillverkningsindustri som står sig än idag.

Boka en husbil och kom närmare svensk kultur, läs mer om alla erbjudanden på GoNatureTrip.

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Glashytta i Småland

Småland – att göra på familjeresan

Natursköna ställplatser och kulturaktiviteter

När man frågar om Småland kommer många att tänka på  Astrid Lindgrens världGlasriket  eller kanske ett  älgsafari. Viktiga städer i regionen är  Jönköping, Växjö och Kalmar.

Är du intresserad av modern design och traditionella hantverk? Besök Eksjö och de vackra trähusen, stanna vid en möbeltillverkare i Adelöv eller köp vackra läderväskor i Målerås.

Om är du nyfiken på hur man tillverkade glas för 100 år sedan? Många glasbruk i Småland bjuder på en upptäcktsfärd genom historien. I Smålands "glasrike" utvecklar glasblåsare och glaskonstnärer vackert märkesglas, glaskonst och souvenirer som ni kan ta med hem. 

Lär dig och ta del av Glasrikets stora hantverkskunnande. 

Glashyttor har det funnits i Sverige över 600 år. Gustav Vasa startade den första glashyttan i Stockholm 1555.  På den tiden ”importerade” kunden glasblåsare från Italien. I Kosta kom det första glasbruket igång redan 1742. Först 150 år senare började glasugnarna brinna i Glasbyn Målerås. Besök Målerås och lär er allt om glastillverkning. Du får en guide som visar dig dig runt på glasbruket. Du lär dig mer om glasblåsning, gjutning, slipning, blästring och målning av glas. Det finns även mängder av roliga familjeaktiviteter i Glasbyn.

När du bokar husbil hos kan du uppleva Glasriket. Du får ett specialerbjudande med ställplats vid sjön och kanot på Ödevata Fiskecamp och shopping av vackra väskor i läder hos Målerås Läder. Ni får en rundvisning i läderfabriken. Ni kan ta del av roliga familjeaktiviteter i glasbyn. Tryck på länken för att se erbjudandet, villkor och tillgänglighet. 

Bra reseattraktioner och tips i Jönköpings län hittar du på  jonkoping.de  (Sidan finns på tyska). 

För mer information om upplevelser i   Småland, besök Visit Smålands hemsida.

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Gårdar och landsbygd i Småland
Välj de mindre vägarna och upplev Go Nature Trip

Dalarna – sevärdheter, kultur och hantverk.

Åk till kulturell hotspot!

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

En annan "hotspot" för hantverkstradition och svenskt kulturarv är Dalarna. Möt en underbar och levande landsbygd, lär känna lokala traditioner och upplev en fantastisk natur. Glöm inte att ta bilder av alla intryck och upplevelser. Samla på dig minnen för livet. Följ med på en kyrkbåt på Siljan, dansa vid folkdansträffar och besök veteranbilsträffar i Rättvik.

Lokalborna i Dalarna bär stolt sina folkdräkter på fester och högtider. Midsommarfirandet tillhör den absoluta höjdpunkten.

När du semestrar i Dalarna köp med dig hem en Dalahäst eller lokalt tillverkade delikatesser som knäckebröd och tunnbröd. 

Ett utmärkt sätt att lära sig mer om en orts historia är att stanna till vid ett hembygdsmuseum. Boka in en lokal guide, du hittar eldsjälar som kan allt om sin bygd och som gärna delar med av sin lokalkännedom. 

Ett exempel på levande brukshistoria är Furudals bruk (text på engelska) i orten Furudal  i norra Dalarna.]Här vid floden Ore verkade uppfinnaren Birger Elfving på 1700-talet, och i gjuteriet förvandlades järn till stora kanoner. Alla bruksbyggnader inklusive arbetarnas sovsalar är väl bevarade och öppna för besök och guidade turer.

När du bokar en husbil hos Daylight får du möjlighet att uppleva Furudal, den lokala guiden Gunilla från Guidekullor lägger upp en speciell rutt för er som ni kan följa. Sök tillgänglighet för hyra husbil på din semester.

 

Fäbodvall i Dalarna
Fira midsommar i Dalarna

Upplev svenska smaker och matkultur

Landsbygds -och gourmetresa i husbil

Svensk kultur handlar självklart också om maten! Traditionellt mathantverk har fått ett uppsving på sistone. Äkta och inhemska råvaror är något som många värnar om. Gör din husbilsresa till en landsbygds -och gourmetresa. Handla lokala delikatesser direkt från producenterna. Det är spännande och lärorikt att besöka bondgårdar som tillverkar och utvecklar mathantverk. Osten, brödet eller korven smakar ännu bättre på plats och mitt i naturen.

Många av våra GoNatureTrip-partners driver gårdar och kan erbjuda husbilparkering, till exempel på Nyvallen fäbod vid Sonfjället i Härjedalen. Ett annat resmål om du vill smaka god svensk fika nära Jönköping, är gården ”Hemma på Hult". En dagstur och smakupplevelse för familjen är på fäbodvallen Ärteråsen i Dalarna. Efter en kort promenad i skogen når du en fantastisk utsikt och ett litet sommarcafé. (vissa länkar går till engelsk sida).

Mer information om kaféer och gårdar med plats för husbilar hittar du på www.goaturetrip.com och www.premiumgonaturetrip.se.

När du bokar en husbil hos Daylight får svenskt fika för 4 personer på gården Hemma på Hult i Småland. Om du stannar över natten får du även gratis tillgång till WiFi på ställplatsen och i deras vackra ombyggda gårdsmagasin. Gå in på deras hemsida för att se tillgänglighet och villkor. Du kan även åka till Vättern och avnjuta en svenskt fika på Café Lustfyllt. Tryck på länk för att se lediga veckor och husbilar boka en husbil och se tillgänglighet.

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

 

Ost tillverkad på en fjällgård
Träna med husbil som bas för träningsaktiviteter!

Har du frågor eller funderingar?

Då är du välkommen att kontakta oss.

Familjen har roligt på stranden och bygger sanslott