Semestertips – Svenska besöksmål utmed kuster, skärgård och öar
Resetips för din husbilssemester nära naturen
Älskar du havets bris och vågorna? Trivs du med det marina livet i hamnar eller det avslappnade friluftslivet på stränder och kallbadhus? Då hittar du lätt din favoritplats någonstans längs Sveriges 2400 kilometer långa kust. Husbilen tar dig till de mysigaste kustsamhällen, de finaste stränderna och de mest dramatiska klipporna.
Sommaren är högsäsong för att upptäcka skärgårdslivet. Det är längs kusten i Bohuslän, Halland, Öland, Gotland och Roslagen som sommaren känns som bäst. En pirrig semesterstämning ligger i luften, båtfolket jublar och välskötta badplatser lockar till dopp i det kalla blå.
Boka din husbil tidigt och maximera sommarens upplevelsermed långa dagar och ljusa kvällar vid havet.
Även under hösten är det fint att resa till Bohuslän. Många outdoor-företag erbjuder kajak, klättring och vandringar. Det finns inget dåligt väder när man bara förbereder sig väl. Belöningen är en husbilsresa långt borta från vimlet och vardagen.
(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).
Husbil utmed den vackra Bohuskusten
Natursköna ställplatser och aktiviteter
Ett populärt resmål för din husbilsemester är Bohusläns vackra kust. Strax norr om Göteborg kan du besöka Öckerö, Tjörn, Orust, Lysekil, Kungshamn, Fjällbacka och Kosteröarna. Det är lätt att hitta natursköna campingplatser i trakten
Branta klippor, väldiga skär och Sveriges enda fjord - Gullmarn – gör Bohusläns kustlinje unik. Utflyktsmål i detta omtyckta område är den medeltida fästningen Marstrand, akvarellmuseet i Skärhamn eller djurparken Nordens Ark. Med Tanums hällristningar är Bohuslän även stolt förvaltare av ett UNESCO-världsarv.
I Lysekil hittar ni outdoorföretag som erbjuder klättring och kajakäventyr.
(Alla länkar öppnas i ett nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).
Semester i Halland, stränder och landsbygd
Åk till vackra Halland och Skåne!
På Hallandskusten, söder om Göteborg, ändrar landskapet sin karaktär. Här övergår den kärva kusten till långgrunda stränder. Familjevänliga badplatser lockar till roliga aktiviteter. Den friska västvinden skapar förutsättningar för vattensport, som vind- eller kite-surfing.
Kända kustpärlor är Bua fiskeläge och Onsala, Åsa, Mellbystrand eller Båstad. Även på våren kan man ta sig ett (is)dopp i den lilla orten Steninge, det stora ”vårbadet” är ett känt evenemang.
Är man lite mätt på strandlivet kan man cykla på Kattegattleden, vandra upp eller cykla på Hallandsåsen eller besöka de främsta sevärdheterna i trakten: Tjolöholms slott, Varbergs fästning, Varbergs kallbadhus, charmiga Laholm eller Steninge glashytta.
Längre söderut sträcker sig halvön Kullavik fram i Kattegatt. Det är ett riktigt fritidsparadis med vandringsleder, grottor och klippor – och inte långt ifrån charmiga fiskelägren som Mölle och Arild. Här börjar Skåneleden för alla som vill lämna husbilen ett tag och vandra genom ett varierande Skånelandskapet.
(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).
Resmål och att göra Östersjökusten
Semestra utmed Östersjön, dess öar och skärgård
Hyr en husbil och upptäck Östersjökusten.
Upptäck och semestra utmed Östersjön, dess öar och vackra skärgård.
Fortsätt utmed Sveriges sydligaste kust längs Östersjön med destination Karlskrona i sikte. Staden är ett UNESCO-världsarv med ett marinmuseum och en förtrollande skärgård. Vill du lämna fastlandet åker du från Kalmar över Ölandsbron till Öland. Utforska vackra cykel- och vandringsleder.
Vill du cykla och vandra i ett mer vindpinat landskap, se raukar och kalkstensstränder? Ta då en avstickare med färjan till Gotland .
Tillbaka på fastlandet väntar östkusten, från Västerviks långdragna hamninlopp till Sörmlands rika kulturlandskap och upp till Stockholms ljuvliga skärgård.
Hyr en husbil av Daylight och om ni reser med en cykel så arrangerar vi att ni får en cykelguide för att lära känna skärgårdskommunerna Österåker och Norrtälje i Roslagen. Hör av er i god tid så vi kan boka upp guiden. För att boka en husbil klicka här.
(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).
Har du frågor eller funderingar?
Då är du välkommen att kontakta oss.